Múljék – Búék

Valamely kreatív humoristánk átnevezte e szilveszterünket (‘M.Ú.L.J.É.K. 2020 – avagy kétezer húzz!”) nagyon találóan, s nem véletlenül. 

Ez az év nagyon eltért a korábbiaktól, mindentől, amit megszoktunk.

Felismertük korlátainkat, lehetőségeinket. Átértékeltük életünket.

Bekapcsoltak félelmek, megtanultuk kezelni őket. Vagy legalábbis remélem, hogy Neked is sikerült!

Nem legyőzni, hanem javadra fordítani!

Most beláthatta az is, aki eddig nem tette, hogy mekkora előny tud lenni az online jelenlét, a számítógépes ismeretek, a technikai ismereteink folyamatos fejlesztése, legalább felhasználói szinten. Gyermekeink az év nagy részében online tanultak, a dolgozó felnőttek jelentős része otthonról végezte, végzi a munkáját. Mindezekhez biztosan sokan ismertünk és tanutunk meg új alkalmazásokat, programokat.

Emlékszem jó néhány évvel ezelőtt, amikor tanítóként dolgoztam egy iskolában, s megkezdődött az e-napló bevezetése, hány kollégám idegenkedett tőle. Idén még ők is kénytelenek voltak már nem csak e naplót használni, hanem zoom-ot, teams-et…stb.

Azok a vállalkozók, akik eddig jól működtették szolgáltatásukat offline, elkezdtek online jelenlétre váltani. Még olyan szolgáltatási ágazatokban is, melyekről korábban el sem tudtuk képzelni. Gondoljunk csak például az edzésekre vagy a koncertekre. De persze az előbb említett oktatás is ilyen.

Aki gyorsan úrrá lett félelmein, az akár előnyt is faragott e változásból: felismerte, hogy ő is képes online is munkát végezni, új képességekre tett szert, tanult, fejlődött. Aki kicsit később kapcsolt, ő sem maradt le semmiről. Ez így van jól. Egyikünknek könnyedebben és/vagy gyorsabban megy a változások elfogadása, másikunknak ellenkezőleg. Nem vagyunk egyformák, s ez így szép.

Megmutatta erejét a társadalmi összefogás. Az egész világ be volt/van zárva a karanténjába, mindenki a maga kis világába, mégis együtt vagyunk. Együtt az online térben, s ez az ami rengeteget segít a teljes elszigetelődés a magány ellen, rengeteg embernek. Igen, tudom, hogy pont a túlzott online jelenlétet tartják sokan az elszigetelődés egyik legfontosabb okozójának. Most mégis ez az, ami a teljes elszigetelődéstől megvéd minket!

Belegondoltál már, hogy mennyivel nehezebb lehetett (volna) egy ilyen világméretű karantén internet nélkül?

Hogyan beszélhettünk volna távol élő rokonaikkal, hogyan láthattuk volna nem velünk élő szeretteinket?

Hogyan üzenhettünk volna az orvosoknak, nővéreknek, hogy velük vagyunk, hogy támogatjuk őket szeretetünkkel?

Hogyan láthattuk volna, hogy más népek hogyan élik meg a teljes bezártságot?

Hogyan kerestük volna meg, hogy honnan kaphatunk még lisztet, élesztőt vagy éppen wc papírt? 

Hogyan rendeltük volna házhoz az ételt, italt vagy éppen a karácsonyi ajándékokat?

Sorolhatnám még a kérdéseket. De inkább arra buzdítalak, hogy nézd meg, Neked milyen változást hozott ez az év, s azt hogyan tudtad (vagy tudod, ha még nem tetted) előnyödre fordítani!

A változás, bármily nehéz is, ÉRTED van.
A fejlődés lehetőségét hordozza.

Lásd meg hát a változásban rejlő lehetőségeket, válaszd azt, ami Neked jó érzést hoz!

Az áttekintés után pedig gondold végig, majd írd le a jövő évre vonatkozó vágyaidat!
Érdemes létrehozni egy vágyaidról szóló hangulattáblát, amit kitehetsz jól látható helyre, így emlékeztetni magadat mindennap, hogy a vágyaid felé vezető utat válaszd. Ehhez 

kívánok Neked és szeretteidnek kíváló egészséget, és sok-sok örömöt az új évre!

Több
cikk

Tervezd az éved!

„Céltalan hajósnak egyik szél sem kedvez” (Seneca)

Töltsd le az évtervezőt és valósítsd meg az álmaid!